Karanja olej – hvězda (nejen) letních měsíců

Karanja olej – hvězda (nejen) letních měsíců

Karanja olej pasujeme na hvězdu letních měsíců! Poradí si totiž se vším, co v létě může potrápit nejen nás, ale i naši zahradu nebo domácí mazlíčky.

Karanja olej je nedílnou součástí ájurvedské medicíny. Tradičně se používá zejména k léčbě ekzémů, psoriázy a jiných nemocí či poranění kůže. Umí toho ale mnohem víc!

karanja olej banner

Karanja olej je ceněný pro svoje antiseptické a antiparazitní účinky. Našim čtyřnohým parťákům uleví od blech, prašiviny i svrabu a zahradu zase uchrání před nežádoucím hmyzem. Nám pomůže v boji s lupy nebo vředy, zklidní podráždění pokožky a potěší namáhanou pleť. Účinně bojuje s bakteriemi a plísněmi, obnoví poškozenou kůži, zbaví akné a ekzémů a poskytne přirozenou ochranu proti slunečním paprskům. Zazáří v tělových olejích, máslech, mastích, mýdlech, vlasových olejích i šamponech, stejně jako v repelentech pro mazlíčky i postřicích na rostliny. Navíc je bez vůně, takže si skvěle rozumí i s esenciálními oleji, a jeho výroba nezatěžuje životní prostředí! Tenhle olej by zkrátka neměl chybět ve Vaší výbavě.

Olej se získává ze semínek indického stromu Karanja, jehož botanický název je Pongamia glabra. A je to velmi výjimečná rostlina! Všechny její části se totiž dají použít k léčebným nebo terapeutickým účinkům. Zpracovávají se kořeny, květy, listy i kůra stromu karanja, s jejichž pomocí se léčí zažívací obtíže, záněty, artritida a již zmíněné nemoci kůže. Olejem a pastou z listů karanji Indové podporují hojení ran nebo z nich vyrábí odvary a přidávají je do koupelí, které ulevují od bolesti a zánětů. Pevnými stonky či kůrou si čistí zuby a posilují svoje dásně.

Blahodárné účinky

Karanja olej je nesmírně bohatý na omega-9 nasycené kyseliny (přes celých 50 %), které výrazně napomáhají hojení. Obsahuje veliké množství flavonoidů, které jsou známé pro antioxidační schopnosti a pro pozitivní přínosy na lidský organismus. Flavonoidy navíc výborně působí proti UV záření, které umí absorbovat.

Zaměřeno na flavonoidy

Flavonoidy jsou látky, které jsou hojně zastoupeny v semínkách, oříšcích, obilninách, koření a léčivých bylinách a rostlinách. A taky v některých oblíbených nápojích – třeba v červeném vínu nebo v pivě (tady ale v nižším množství). Rostliny, a zejména pak jejich cenné části, kterými jsou právě semínka, flavonoidy ochraňují před nepříznivými vlivy prostředí, které by mohly rostlinu poškodit. Bojují proti volným radikálům, aktivují antioxidační enzymy a chrání proti slunečnímu záření. A podobnou ochranou funkci flavonoidy, obsažené třeba v Karanja oleji, poskytují flavonoidy i nám.

Karanja olej tedy zvyšuje „odolnost“ kůže i vlasů proti sluníčku a chrání je před poškozením, a je proto často přidáván do opalovacích přípravků a do ochranných produktů na vlasy.

Pomáhá planetě!

Kromě toho, že je olej prospěšný nám, je prospěšný i planetě a životnímu prostředí. Olej se získává ze semen, která jsou po dvou ukrytá v plodech stromu Pongamia. Tento strom se dorůstá výšky až 19 metrů a je neuvěřitelně odolný, co se povětrnostních podmínek týče. Dovede růst ve vlhku, ale i v extrémním suchu a žáru. Právě proto je Pongamia jednou z rostlin, které se hojně používají v programech obnovy vegetace a zalesňování. Olej je pak lisován ze semen, zastudena, bez použití aditiv. Ten náš, ekokozí, je pak ještě zbaven zápachu.

„Nesmrdí“

A když jsme u toho zápachu… Pongamia, nebo chcete-li Karanja, je sestřenice více známé a námi zbožňované Nimby čili Neemu, která, buďme k sobě upřímní, smrdí. A to hodně. Zápach nimby pak většinu lidí odradí od jejího používání, a tím připraví o její skvostné schopnosti. Karanja Olej je pak svými schopnosti nimbovému oleji velmi podobný (v některých aspektech toho dokonce umí víc). Proto, pokud byste si rádi užívali nimby v krémech nebo mýdlech, ale prostě nemůžete :), karanja pro vás bude jako dělaná.

Co to umí?

Karanja olej…

– použijte při léčbě vředů, ekzémů nebo akné

– hojí poškozenou, popraskanou kůži a pečuje o stárnoucí a namáhanou pleť

– najde využití v nepřeberném množství přípravků pro péči o pleť a je výborný i v balzámech na rty

– odežene hmyz a parazity, včetně blech nebo vší

– potěší lámající se a zničené vlasy a zbaví vás lupů

– ulevuje od zánětů a bolesti

– urychlí hojení ran, modřin, štípanců nebo kousnutí

– poskytuje přirozenou ochranu proti slunečnímu záření (v opalovacích přípravcích ale vždy použijte minerální filtry! Co to je? Mrkněte sem!)

Jak už jsme naznačili, karanja olej vylepší všechny vaše krémy, másla, šampony i oleje, zejména ty, od kterých očekáváme zvláčňující a změkčující schopnosti.  Často se používá v krémech působících proti předčasnému stárnutí kůže vlivem slunce, v ochranných mastích a v krémech na poškozenou pleť. Rychle se vstřebává a pokožku výborně rozjasňuje. Jestliže vás trápí ekzém nebo psoriáza, určitě ho zařaďte do svojí kosmetické péče. Stejně tak by neměl chybět ve vaší výbavě, pokud máte problémy s lupy nebo suchou a svědivou pokožkou hlavy. Je skvělý i jako přírodní pesticid, insekticid a repelent (víc o olejích, které odpuzují hmyz, se dočtete v tomto článku). Výborně se doplňuje s nimbovým olejem, případně nimbový olej ve formulacích dobře zastoupí.

Jak to používat?

Karanja olej se hodí prakticky do všeho. Zkuste jej zařadit do svých formulací, až budete míchat obličejové krémy i tělová másla, vymýšlet novou formulaci mýdla nebo šamponu, vyrábět oblíbenou mastičku nebo zkoušet domácí (po)opalovací olej. Nebudete zklamaní!

Mějte ale na paměti, že karanja olej by se měl vždy používat ve zředěné formě. Jednoduše jej proto smíchejte s oblíbeným olejem nebo s olejovou fází při výrobě. Co se dávkování týče, doporučujeme se držet tohoto – do produktů na obličej šoupněte maximálně 80 % karanja oleje, do produktů pro péči o tělo 30 %. Při výrobě ochranných a opalovacích přípravcích, užijte 20 % karanja oleje (a ideálně ho kombinujte s malinovým a mrkvovým olejem a samozřejmě s minerálními filtry) a při míchání produktů pro děti neužívejte více jak 15 % karanja oleje ve formulaci (pro děti do jednoho roku karanja olej raději úplně vynechejte).

Karanja olej je výborný také do rychlých, přesto velmi účinných „záchran“, které vám přinesou okamžitou úlevu bez toho, abyste se museli pouštět do delší výroby. Mějte ho proto pořád při ruce, zejména pokud vás občas trápí…

Akné, pupínky, ekzémy

Karanja olej je antiseptický a protizánětlivý. Smíchejte 3-5 kapek karanja oleje se lžičkou nosného oleje – pro problematickou pleť se hodí šípkovýpupalkovýkonopnýkaméliový nebo olej z černého kmínu – a pokožku natírejte jednou až dvakrát denně.

Záněty, vředy, hemoroidy

Smíchejte 3-5 kapek se lžičkou nosného oleje – úlevu podpoří mandlový, jojobovýricinový nebo kokosový – a očištěné místo dvakrát denně natřete.

Artritida, revma, bolest kloubů

Karanja olej zmírňuje bolest a podporuje hojení. Smíchejte proto několik kapek karanja oleje se svojí oblíbenou mastí a aplikujte na bolestivé místo. Máte-li raději oleje než masti, zkuste macerát z kostivalu nebo arniky.

Poranění, ranky, modřiny, otoky

Karanja olej podporuje hojení všeho druhu, zmírňuje otoky a navrací kůži její vzhled a texturu. Smíchejte lžíci hořčičnéhohroznového nebo olivového oleje s 5 kapkami karanja oleje a vmasírujte do poraněného místa. Opakujte, než se vám uleví.

Lupy, suchá pokožka hlavy

Smíchejte pár kapek karanja oleje s obvyklým množstvím oblíbeného šamponu. Vlasové pokožce se uleví.

Vši, blechy, paraziti

Ať už paraziti trápí vás nebo vašeho domácího mazlíčka, postupujte stejně. Šampon smíchejte s několika kapkami oleje a vlasy (nebo srst :)) umyjte obvyklým způsobem. Toto použití je jak preventivní, tak terapeutické.

Znáte karanja olej, nebo je to vaše první setkání s ním? Jak ho používáte či plánujete používat?

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Blog a jeho autorem je Ekokoza. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *