Moringa Zázračný jedlý strom a jeho účinky

Nikdy jste o morinze neslyšeli? Nedivíme se! Přestože tuhle skvělou rostlinu tradiční společnosti, hlavně v Asii a Africe, používají už celá staletí, teprve celkem nedávno se o morinze začalo mluvit i v Evropě a Americe, a to jako o jednom z nejúčinnějších rostlinných doplňků stravy.

moringa

Co to je

Moringa olejodárná, nebo chcete-li Moringa oleifera, je stálezelený strom, který roste zejména v Africe a Asii. Tamní tradiční společnosti tuhle mimořádnou rostlinu už dlouho používají a pro její výjimečné vlastnosti ji právem nazývají zázračným jedlým stromem.

Celá rostlina se dá totiž bezezbytku zužitkovat, ať už jako silně antioxidační čaj nebo výživný olej, a všechny její části mají vynikající účinky pro lidské zdraví.

Kůra, kořeny a květy vykazují téměř neuvěřitelné léčivé vlastnosti a jeho listy, které jsou doslova nabité vitamíny a antioxidanty, jsou jednou z nejvýživnějších potravin na celé planetě.

Vlastnosti moringy jsou naprosto zásadní zejména v částech světa, které trpí nedostatkem potravy a různými epidemiemi. Moringa totiž účinně bojuje proti všemožným nemocem, jako jsou například chudokrevnost, cukrovka, rakovina, dále různá zánětlivá onemocnění, artritida, revmatismus a jiné bolesti kloubů, alergie a astma, střevní potíže, problémy se srdcem, chronické bolesti hlavy, infekce a mnoho dalších (kuk).

Šampionka

Národní institut zdraví v USA (National Institut of Health) v roce 2008 moringu dokonce vyhlásil „rostlinou roku, která má potenciál výrazně ovlivnit množství problémů životního prostředí a uspokojit mnoho nenaplněných potřeb lidstva“ (kuk). Tahle zelená rostlinka nám tedy evidentně nabízí ohromné množství výjimečných schopností a vlastností!

Proč je to dobré

Listy moringy obsahují velmi vysoké množství antioxidantů, vitamínů, minerálů a aminokyselin. Jejich konzumace podporuje přirozenou imunitu, posiluje fyzickou kondici, působí příznivě na krevní tlak i na zažívání a metabolismus. Moringa pomáhá při problémech s pamětí, zpomaluje proces stárnutí buněk, chrání před srdečními příhodami a zvyšuje plodnost.

Podle Kuli Kuli, organizace, která sklízí moringu v Africe a dováží ji pak do západních zemí, sušené listy moringy v poměru gram na gram obsahují:

  • 25 x více železa než špenát

  • 10 x více vitamínu A než mrkev

  • 17 x více vápníku než mléko

  • 15 x více draslíku než banán

  • 4 x více proteinů než vejce

  • 4x více vlákniny než ovesné vločky

Co to umí

A k čemu nám tohle všechny tedy je?

Podpoří zažívání

V různých systémech tradičního lékařství, jako je třeba Ájurvéda, se moringy využívá k předcházení vzniku i léčbě žaludečních vředů, nemocí ledvin, poškození jater nebo houbové a kvasinkové infekce (kandidózy). Blahodárně také působí na různé potíže s trávením.

Chcete-li podpořit činnost jater, a tím zbavit tělo zlých a neprospěšných látek, jako jsou třeba těžké kovy, moringa Vám s tím náramně pomůže. Tenhle zelený zázrak také ulehčí boj s ledvinovými kameny, záněty močových cest, zácpou i průjmem.

Proti cukrovce a zvýšenému cukru v krvi

Moringa se pyšní vysokým obsahem kyseliny, která se jmenuje chlorogenová. O té bylo v mnohých studiích dokázáno, že umí výborně kontrolovat a regulovat cukr v krvi. To z téhle rostliny dělá skvělého přírodního bojovníka proti cukrovce, ale i proti hormonální dysbalanci.

Studie, kterou provedl magazín International Journal of Food Science Technology, ukázala, že moringa velmi příznivě působí na hladinu glukózy a inzulinu v krvi u pacientů s cukrovkou. Moringu stačilo pravidelně přidat do jídla bohatého na polysacharidy (což jsou prostě celozrnné výrobky, oříšky, semínka nebo ovoce a zelenina😊). Nic těžkého, že?

Chrání a léčí kůži

Moringa obsahuje mnoho antibakteriálních, fungicidních a antivirových látek, které umí ochránit kůži před různými druhy infekcí. Nejčastěji se používá k léčbě plísně na nohou, ke zmírnění projevů akné a jiných zánětlivých onemocnění kůže, ulevuje od lupů, bojuje proti parodontóze a jiným nemocem dásní a pomáhá hojit různé ranky, štípance nebo bradavice.

Moringový olej se používá přímo na kůži jako vysušující prostředek, který zabije bakterie, ale zároveň pleť hydratuje, protože obnoví její přirozenou ochrannou bariéru. Často se přidává do přírodních nebo domácích kosmetických přípravků, parfémů nebo jídla právě proto, že povraždí bakterie a výrobky se pak pomaleji kazí. Navíc taky zbaví produkty nepříjemných pachů a sama moc příjemně voní!

Zbaví náladovosti

V morinze najdeme vysoký obsah bílkovin a taky aminokyselinu, která se jmenuje tryptofan. A tyhle látky společně jsou zodpovědné za produkci serotoninu, hormonu štěstí. Moringa tedy zlepšuje náladu, spánek i regeneraci organismu, odstraňuje stres a zabraňuje vzniku depresí. A to se v naší době vždycky hodí! 😊 Tahle rostlinka také obsahuje množství antioxidantů a sloučenin, které blahodárně působí na štítnou žlázou.

Bojuje se záněty

Právě díky této vlastnosti je moringa tolik ceněná hlavně v rozvíjejícím se světě. Kombinace vysokého obsahu antioxidantů a množství antibakteriálních složek v jejích listech totiž umí zatočit s různými záněty v těle dost podobně jako konvenční léčiva, které užíváme při horečce, bolestech hlavy nebo nachlazení. Co je ale rozdílné, je riziko nežádoucích vedlejších účinků, které je při užívání moringy podstatně menší, než jak je tomu v případě běžných medikamentů 😊

Doplnění živin

Jak už jsme zmiňovali, moringa je zdrojem množství antioxidantů, vitaminů i minerálů. Najdete v ní spoustu vitaminů B, vitamin C, vitamin A, železo, hořčík, zinek, sodík, draslík. Obsahuje také vysoké množství vlákniny a rostlinné bílkoviny. Co z toho plyne? Moringa je prostě prospěšná všem! Díky obsahu rostlinných proteinů je zvlášť vhodná pro vegany, vegetariány a zastánce raw stravy nebo sportovce. Její konzumace je blahodárná pro celiaky, cukrovkáře, seniory a osoby s psychicky či fyzicky náročným povoláním. Pokud tedy chcete podpořit svoje zdraví, trpíte nedostatkem vitaminů nebo prostě potřebujete trochu nakopnout, moringa pro Vás bude jak dělaná. 😊

Pryč s vysokým cholesterolem

V mnoha studiích bylo také dokázáno, že konzumace moringy výrazně napomáhá snížit hladinu cholesterolu v krvi. A to je výborná schopnost, protože poslední výzkumy ukazují, že statiny, totiž léky, které jsou předepisovány na zvýšený cholesterol, mají bohužel mnoho vedlejších nežádoucích účinků. Moringa nám pravděpodobně ještě teprve ukáže, co všechno umí!

Co s tím dělat?

Co Vás napadne! Opravdu, s moringou se můžete pořádně vyřádit, dá se totiž použít na spoustu různých způsobů.

Protože moringový prášek skvěle chutná, nejjednodušší je přidat jej do jídla, a to jak teplého, tak studeného. Moringu šoupněte do smoothie, koktejlů z (rostlinného) mléka nebo čaje. Pošmáknete si na ní i v (rostlinném) jogurtu, s cereáliemi nebo ve sladkých kaších. Můžete ji ale přidávat i do polévek, omáček, pečiva, palačinek či lívanců nebo ji použít jako bylinku do salátů, zálivek nebo pomazánek. Nejen, že tím prospějete svému zdraví, ale Vaše pokrmy budou navíc výborně a originálně vypadat.

Moringa je perfektní i do různých domácích kosmetických přípravků, prospěje Vaší pleti i vlasům! Využijete ji ve vlasové kosmetice, v šamponech i kondicionérech, ale i v krémech, v tělovém peelingu nebo s ní vytvořte domácí masku na pleť i vlasy. O tom, jak na moringové domácí masky, jsme už psali v jednom z předchozích článků – kuk! Nebo zkuste výrobu našich ekokozích tuhých tělových krémů a moringu do nich přidejte nejen pro její nádhernou zelenou barvu, ale i pro množství skvělých schopností.

Znáte moringu? A jak ji nejraději používáte?

Příspěvek byl publikován v rubrice Blog a jeho autorem je Ekokoza. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *