Jak jsem se pustil do výroby domácího mýdla

Dostali jsme krásný mejl od pana Martina a rádi bychom se s vámi o něj podělili, protože bude určitě inspirací pro všechny, kdo se chtějí do výroby domácího mýdla pustit.

Text pana Martina zveřejňujeme s jeho souhlasem v původním znění.

Jak jsem se pustil do výroby domácího mýdla

Trošku se stydím, ale více jsem na sebe hrdý. Po dlouhém zvažování jsem se pustil do výroby mýdla a protože vaše stránky mi v tom dost pomohli, rád bych vám na oplátku napsal jak to dopadlo.

Jsem naprosto normální chlap ve středním věku a čistotě svého tělo dávám takovou akorát chlapskou pozornost. Bohužel jsem byl donucený věnovat mýdlům větší pozornost než dotěď a to zejména díky tomu, že mi zničeho nic vyskákaly na hřbetu ruky hnusné, růžové pupínky. Po marných snahách mých i lékařských, se mi vyrážku nepodařilo z ruky dostat. A tak jsem začal pátrat na vlastní pěst. Když jsem zjistil, co kupované mýdlo obsahuje, rozhodl jsem se ho nepoužívat, ale mýt se pouze vodou jsem nechtěl. A tak se ve mě zrodil nápad a pustil jsem se do výroby svého vlastního domácího mýdla. Na Ekokoze jsem si koupil sadu na výrobu mýdla a pustil se do vaření.

Návod na výrobu mýdla

kokosový tuk 565g, palmový tuk 340g, olivový olej 900g, hydroxid sodný 236g, extrakt z grepových jader 1g, destilovaná voda 681g

Vzal jsem hrnec, postavil jsem ho na váhu a odvážil jsem kokosový, palmový a olivový olej. Tuto směs olejů jsem dal na mírný plamen, aby se mi kostky tuku rozpustili.

Do odměrky jsem si nalil destilovanou vodu a začal přisypávat hydroxid sodný, jsou to takové malinké kuličky, dobře se mi s ním pracovalo. Takže sypeme hydroxid a mícháme. Stačí chvilku, za chviliču je rozpuštěný. Reakce hydroxidu s vodou je trochu štiplavá, tak bych asi doporučil páru nedýchat. Docela mě překvapilo, že reakce výrazně zvýšila teplotu vody.

Napustil jsem si hrnec se studenou vodou a odměrku s rozpuštěným hydroxidem jsem vložil do té vody, aby se mi hydroxid ochladil.

Hrnec s rozpuštěnými tuky jsem dal do druhé studené lázně a přidal extrakt z grepových jader. Hodil jsem ho jen tak do hrnce, ale to důrazně neporučuju, protože pak jsem půl hodiny honil kousky nerozpuštěného extraktu. Takže se této chybě vyvarujte a extrakt si nejdříve rozpusťte ve lžičce oleje a až pak ho nalijte do hrnce k rozpuštěným olejům. Pak jsem chodil od jednoho k druhému a měřil teplotu. Až měly oleje i hydroxid 27°C, vzal jsem ponorný mixér a vložil ho do hrnce s rozpuštěnými oleji. Zapl jsem na nejmenší rychlost a pomaličku jsem začal rozpuštěný hydroxid nalévate do hrnce. Ponorným mixérem je dobré důkladně pohybovat, aby se hydroxid v olejích dobře rozpustil. Po chvilce začala hmota tuhnout a krémovatět, míchal jsem pár minut. Když byla hmota tuhá tak, že se na hladině udržela kapka, přestal jsem míchat a hmotu jsem nalil do formy na mýdlo.

Použil jsem dvě, jednu originální formu na mýdlo a druhou takovou krabičku z pevného papíru, kterou jsem vyložil pečícím papírem. Mýdlo jsem vyškrabal do formiček, formy důkladně přikryl pod polštář a deku a dal na parapet odpočívat. Po dobu 24 hodin má být mýdlo uloženo na teplém místě. Druhý den jsem mýdlo z forem vyklopil, což šlo kupodivu perfektně a nařezal si ho na plátky. Velikost jsem volil tak, aby se mi mýdlo dobře drželo v ruce a vyskládal jsem si ho opět na pečící papír na tácek. Mýdla je necelý kilo a půl. Tácek s mýdlem jsem dal nahoru na skříň a teď nastala nejhořší fáze výroby, měsíc čekání. Po čtyřech týdnech jsem vzal jednu kostku vyrobeného mýdla a vyrazil do koupelny.

No a jak to dopadlo? Vyrobit mýdlo se mi podařilo, všechna kupovaná mýdla jsem vyházel a nahradil je pouze tímto. Pění tak akorát a zanechává na kůži příjemný pocit. Pupínky pomaličku ustupují, možná i proto, že jsem přestal používat jeden nejmenovaný krém a vyházel všechna kupovaná mýdla. Jsem spokojený. Martin

Příspěvek byl publikován v rubrice Blog a jeho autorem je Ekokoza. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

5 komentářů u “Jak jsem se pustil do výroby domácího mýdla

    • tukům se nevyhnete, ale můžete zkusit třeba čistě olivové mýdlo, byť tedy jeho výroba není úplně pro začátečníky.

  1. Zdravím.
    Recept super.
    Jen si říkám, surovin cca 2 722g , což je víc jak 2 a půl kila a
    mýdla z toho je „necelý kilo a půl.“ ?? Kde udělali soudruzi z NDR chybu???

  2. Chci se zeptat, je ten extrakt opravdu nutný? Nebo mohu použít prostě jen různé oleje, másla a EO? Děkuji :)

    • Není nutný, nemusíte ho použít, má tam konzervační úlohu, ale když mýdlo spotřebujete co nejdříve, tedy po měsící zrání ho začnete hned používat, tak ho není třeba.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *