Ahoj ahoj ahoj!
Tak vám řeknu – oční stíny? Pohoda. Korektor? Levou zadní. Krém na ruce? Uf, to byl oříšek! (Rozlouskla jsem ho ale pro vás, takže vy sse už bát nemusíte!)
Od doby, co jsem vás začala v komentářích žádat o radu, co byste tu rády viděly, objevoval se tam krém na ruce hodně často (čemuž se nedivím; pro mě osobně je to kabelkový must-have a úlisný promazávání rukou je jednou z mých nejoblíbenějších kratochvílí v MHD).
Ale tak nějak od toho krému člověk dost chce. Ideálně nějaké hygieničtější balení, do kterého se nemusí sahat rukou (i když Niveácký pidikelímky stejně miluju). Dostatečně výživné, ale také ne extrémně mastné složení. U krémů s obsahem másel a dalších složek, které podléhají teplotě, je v zimě také dost důležité, aby je člověk vůbec z balení vydoloval.
No, bála jsem se toho.
Ale jak by řekl jeden z mých učitelů, všechno jde, když se chce, jen líná koza se musí táhnout.
A tak se koza táhla. Do kolejní kuchyně, několikrát během několika dnů.
A má to.
A ukáže vám, jak na to.
A jako každý měsíc získáte od skvělého eshopu Ekokoza i jednu ze surovin zdarma – tentokrát božské kakaové máslo, díky kterému si budete mít chuť ruce sníst po každém natření.
Budete potřebovat:
- kakaové máslo – koupíte zde (nebo získáte 100g zdarma při objednávce nad 500 kč s heslem „kakao“)
- kokosový olej – koupíte zde
- mandlové máslo – koupíte zde
- mandlový olej – koupíte zde
- glycerin – koupíte zde
- vitamin E – koupíte zde; nemusí být
- případně esenciální oleje – já na fotku přihodila citron (měl by bojovat proti ztvrdlé kůžičce) a mandarinku (do bandy k citronu), vzhledem k tomu, že hotový krém voní božsky po čokoládě, rozhodla jsem se protentokrát esenciální oleje vynechat
Jak na to
Na základ půjdeme klasicky přes vodní lázeň, nic složitého. Dopředu si nastrouhejte kakaové máslo, kterého odměřte celkem 16 dílů, k nim přihoďte 6 dílů kokosového oleje a po jednom dílu mandlového másla a mandlového oleje. Jak je u mě zvykem, jedeme na poměry objemové, nikoliv gramážní, i proto je důležité kakaové máslo předstrouhat na hoblinky.
Jakmile bude směs homogenní, můžete přidat vitamin E, který je hojně obsažený i v mandlovém másle a oleji, a nechte zchladnout. Tady byl můj největší kámen úrazu – kakaovému máslu chvíli trvá, než začne působit jako faktor tuhnutí, díky čemuž jsem poměry přizpůsobovala asi na dvanáctkrát. Během chladnutí občas směs promíchejte; nejenže ztuhne rovnoměrně, ale i rychleji. Výsledkem bude zhruba konzistence tužšího másla.
Do větší mísy přendejte své dosavadní dílo a zkuste si nějak odměřit jeho množství (můžete se ke mně přidat do skupiny milovníků odměřovacích lžiček), protože stejné množství budete přidávat glycerinu. Pokud máte krém raději tekutější, můžete množství glycerinu navýšit, a naopak. Potom už stačí metličkou nebo vidličkou dobře promíchávat do té doby, dokud krém nezačne vypadat jako krém.
Uchovávat jej můžete v kelímku, případně zvolte jako já uzavíratelnou nádobku, ze které se dá lehce vytlačit. Plnění lahviček krémem byl mírný porod, ale opravdu jen mírný; s trychtýřem, špejlí a partou vulgarismů se to zvládlo celkem rychle.
Krém díky obsahu olejů taje s teplotou těla, velmi dobře se roztírá a vstřebává a obě dlaně vám bohatě pokryje množství o velikosti hrášku. Nebo spíše cizrny.
A proč to uvařit?
Kakaové máslo (pamatujete na dávný článek?) dodává krému kromě dokonalé vůně spoustu vitaminů a dokáže ruce udržet dokonale hydratované, ať je venku stupňů 20 nebo je teplota hluboko pod nulou. Funguje jako ochrana před vnějšími vlivy a obnovuje elasticitu pokožky.
Kokosový olej (pamatujete na další dávný článek?) je další, kdo se podílí na skvělé vůni a výživnosti krému; kromě toho celé směsi dodává mírný přirozený ochranný faktor. Mimochodem, ten, který najdete po rozkliknutí odkazu v sekci surovin, je zřejmě nejlepší, který jsem ochutnala, a jáhlovou kaši nebo oil pulling si bez něj nedovedu představit.
Mandlové máslo a mandlový olej se do receptu hodí nejen díky vysokému obsahu pro pokožku zázračného vitaminu E, ale také díky tomu, že se řadí mezi méně mastné ingredience a přispívají tak k rychlejšímu vstřebání celého krému. Kromě toho jsou nejlepšími přáteli všech alergiků a ekzémařů. Mandlový olej je už nějakou dobu mou obsesí a navykla jsem si jej používat místo očního krému, krému na dekolt a krk a občas se s ním po sprše natřu celá – vstřebává se rychle a efekt je pro mou v zimě neskutečně suchou pokožku perfektní.
Glycerin se nám stará o výslednou superkonzistenci, zároveň je ale také vysoce hydratační a celou účinnost krému podtrhuje k dokonalosti.
A to důležité na konec, zadáte-li ke své objednávce nad 500korun v měsíci lednu 2016 kód „kakao“ (nebo ho napíšete do poznámky nebo mailem) dostanete 100g nádherně vonícího kakaového másla zdarma.
Ehm, jak se ti povedlo spojit glyc s olejem? Co vím, tak zrovna tyto substance se vůbec nemají rády a zásadně pryč od sebe – drží ti to pospolu déle jak týden?