Nechte se zlákat a vytvořte si vlastní adventní kalendář, uvidíte, že budete nadšeni. A to nejen zábavnou výrobou, ale i při sladkém ochutnávání rozplývající se čokolády.
Nejdříve je třeba vytvořit si malé čokoládky. Můžete si vytvořit pouze jeden druh čokolády, kterou pak rozdělíte na 24 částí a nebo můžete vytvořit více druhů čokolády a mít kalendář chuťově zajímavější.
Potřebujeme vytvořit základní čokoládu
- 250g kakaového másla
- 120g kakaa z nepřažených bobů
- 80g cukru (palmového, kokosového, třtinového cukru nebo třeba javorového sirupu nebo xylitolu)
- špetka soli
Kakaové máslo je třeba rozpustit. Nejlepší je, rozpouštět ve vodní lázni, netrpělivci jako já, ho dají rozpouštět přímo. Rozpuštěné kakaové máslo dejte do mixéru a přidejte všechny ostatní suroviny a mixujte cca 30 sekund.
TIP: tady je prostor pro experimenty, zkuste nahradit cukr xylitolem, palmovým cukrem nebo javorovým sirupem, můžete vytvořit desítku různých druhů čokolády. Každé sladidlo vám čokoládu chuťově pozmění. Do rozmixované čokolády můžete přidat oříšky (rozemleté nebo celé), sušené ovoce (kousky brusinek, sušených švestek, meruňek, datlí, goji), můžete přidat chilli nebo třeba strouhaný kokos.
Čokoládu nalijte do nerezové misky. Nerezovou misku s čokoládou dejte do větší mísy, kde budete mít studenou vodu nebo led a čokoládu důkladně promíchávejte, stačí jen ručně, až než vám teplota čokolády klesne na 32°C. Je důležité, aby jste čokoládu při chladnutí míchali, vytvoří se vám pak krásně tuhá a krémová. Jakmile čokoláda zchladne na teplotu 32°C, nalijte ji do připravených formiček a ponechte ztuhnou.
TIP: a teď se opět můžete vyřádit, můžete použít různé druhy formiček, dle momentální inspirace.
Hotové čokoládky dejte do vhodných pytlíčků, jednotlivé pytlíčky můžete očíslovat a navěsit třeba na borovicovou větvičku.