Nejlepší domácí svačiny na cesty a výlety pro dospělé i děti: čokoládové tyčinky, müsli tyčinky, chia puding

Taky to máte tak, že na jaře a v létě se Vám chce trávit méně času u plotny? Já raději vždy sáhnu po něčem hotovém a zase utíkám ven užívat si krásného počasí a přírody! A přesně v těchto chvílích se hodí mít po ruce domácí zdravou svačinu, která zasytí na dlouho dobu nebo přežije delší pobyt v batůžku.

Kupované müsli a energetické tyčinky nebo jiné dobroty jsou sice většinou dobré a jsou skvělé pro svoji praktičnost, ale bohužel jsou plné zbytečných umělých ingrediencí, které zas tak skvělé už nejsou. Naštěstí ale není nic těžkého vyrobit si svoje tyčinky, které chutnají dětem i dospělým, zasytí, v lednici vydrží připravené celkem dlouhou dobu a jsou ukuchtěné jen ze samých zdraví prospěšných a výživných ingrediencí.

A pokud si pořád lámete hlavu, co vzít do batohu na výlet nebo co dobrého (ale zdravého) přihodit dětem do školy nebo odpolední kroužek, tyhle sladké svačinky budou pro Vás jako dělané.

svačinky

Čokoládové energetické tyčinky s kokosem a chia semínky

nepečené, veganské, bezlepkové, bez rafinovaného cukru, nepečené

Čokoládové tyčinky nejvíc ocení Vaše ratolesti. Jsou totiž výborné a skvěle nahradí kupované dobrůtky! Protože dodají mnoho energie, sáhněte po nich třeba před dlouhým výletem nebo po cvičení. V teple se mohou roztékat, na cestách je proto raději nechte v chladícím boxu.

s1 s2 s3

 

V kastrůlku rozpusťte kakaové máslo, kokosový olej a přidejte sirup. Pokud budete používat med, počkejte, až máslo s olejem trochu vychladnou, ať nepřijdete o jeho cenné vlastnosti. Přimíchejte kakao, strouhaný kokos, chia semínka a špetku soli. Dobře promíchejte, ochutnejte a případně doslaďte. Směs přendejte do pekáčku vyloženého pečícím papírem. Ten pak šoupněte alespoň na hodinu do lednice nebo do mrazáku. Až směs bude ztuhlá, nakrájejte na čtverce nebo tyčinky a pochutnejte si! Skladujte v lednici nebo v chladu, v teple by se tyčinky mohly roztékat. V lednici vydrží přes 2 týdny, v mrazáku s klidem dvakrát déle.

Domácí müsli tyčinky s oříšky a sušeným ovocem

veganské, bezlepkové, bez rafinovaného cukru, nepečené

Bezkonkurenční na cesty a na výlety! S přehledem zastoupí tatranky, dodají spoustu energie, zasytí a jsou naprosto výborné. Vyzkoušejte.

Předehřejte si troubu na 180 stupňů a vyložte pekáček pečícím papírem. Do něj nasypte vločky, mandličky nebo jiné oříšky, které používáte. Pečte asi 13 minut nebo dokud vše nebude zlatavé a hezky opečené. Jednou za pár minut promíchejte. Na posledních 5 minut přidejte kokos a sezam. Když se Vám vše líbí, vyndejte pekáček z trouby a dejte stranou (tento krok vynechat, pražené oříšky jsou ale mnohem chutnější a křupavější). Mezitím si v kastrůlku zahřejte do tekuté formy arašídové máslo, kokosový olej, javorový sirup a dobře promíchejte. Ve velké míse smíchejte nakrájené datle, opečené vločky, oříšky, sezam a všechny ostatní ingredience, které v tyčinkách chcete mít (sušené ovoce, semínka…) a navrch nalijte tekutou směs. Vše dobře promíchejte a pomocí lžíce trochu pomordujte datle, tyčinky se pak lépe spojí. Směs přendejte do pekáčku, rovnoměrně rozprostřete a dobře upěchujte. Přikryjte pečícím papírem a pomocí válečku nebo sklenice vše pořádně stlačte. Tuhle fázi nevynechávejte, jinak se budou tyčinky drolit, až je budete krájet. Poté pekáček vložte alespoň na hodinu do lednice. Ztuhlou směs nakrájejte na tyčinky nebo čtverce (nebo jakýkoli jiný tvar, který vám bude chutnat). Skladujte nejlépe ve vzduchotěsné sklenici nebo krabičce v lednici, tak tyčinky vydrží 3 týdny. V mrazáku klidně přes měsíc.

Chia pudink se spirulinou

Skvělá snídaně nebo svačina pro dny, kdy nemáte moc času, protože brzy vstáváte třeba právě na výlet. Můžete ho připravit na víc dní dopředu, v lednici vydrží 3 až 4 dny. Je skvělou svačinou na cesty a na výlety, v uzavřené skleničce ho stačí hodit do batohu a vytáhnout, až přijde hlad.

 

Všechny ingredience kromě chia semínek smíchejte ve vybrané skleničce nebo misce. Až bude vše hezky promíchané, postupně začněte přidávat chia semínka a šlehejte. Nechte asi 15 minut odpočívat a každých 5 minut promíchejte, ať jsou semínka rovnoměrně rozvrstvená (než tekutina zhoustne, mají tendenci klesat ke dnu). Před podáváním nechte minimálně hodinu v lednici (nejlépe ale přes noc), dozdobte čerstvým ovoce, semínky, oříšky a třeba lístečky čerstvé máty. Neozdobený pudink vydrží v zavřené sklenici v lednici až 3 dny.

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Blog a jeho autorem je Ekokoza. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *