Jak si vyrobit domácí prací prášek

Jak si vyrobit domácí prací prášek

znáte to všichni, krásně nadýchané, čisťounké voňavé prádlo chceme mít všichni. Pojďme to zkusit trochu jinak a tentokráte si vyrobíme domácí prací prášek. Není to nic těžkého, tak jdeme na to.

Budeme potřebovat:

250g marseillského mýdla  (tyto vločky mají obrovskou výhodu, že se už nemusí strouhat, můžete však použít i jiné mýdlo, např. Jelen – to je však nutné nastrouhat)

250 g uhličitanu sodného neboli prací sody

esenciální olejíčky

A jak postupovat? Je to velice jednoduché a hlavně, jak sami zjistíte i účinné.

Najděte si vhodnou nádobu (nějaký kýbl s víkem, cca 12 litrů). Nalijte do něj 5 litrů vařící vody a přidejete mýdlové vločky a důkladně promícháme. Mícháme, než se mýdlo rozpustí.

Dolijeme horkou vodou dalších pět litrů. Do horké vody vsypeme za stálého míchání 250g prací sody a důkladně rozmícháme.

Nechte stát 24 hodin a sem tam promíchněte. Jak bude sliz chládnout, bude tuhnout.

Po 24 hodinách je připraven k použití, uzavřený kýbl si ponechte u pračky a máte na čas vystaráno. Sliz se nijak nezkazí.

Dávkování – 250 ml slizu na praní (dávkování si můžete upravit) a nakapte do slizu několik kapek esenciálního oleje. Krásně prádlo provoní.

Aviváž – do zásobníku na aviváž přidejte ocet smíchaný s vodou, krásně prádlo změkčuje.

Příspěvek byl publikován v rubrice Blog a jeho autorem je Ekokoza. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

6 komentářů u „Jak si vyrobit domácí prací prášek

  1. Tak první pokus vyšel na 1*,uvidíme jak bude vypadat prádlo po čase,ale už jsem zblbla dceru i snachu.Pomalu se vracíme k výrobě a zpracování vlastních výpěstků.Mýdlo zatím zraje 3 týden.

  2. jo, to moc dobře znám. A pozor, tento zájem je silně infekční. Daří se mi domácí samo domo výrobou nakazit spoustu lidí kolem sebe:-))

    • Ahojky,no to mi povídejte….loni na konci roku jsem padla vyčerpáním a tak jsem si naordinovala koníčka a už mám doma kobylu.Někde jsem četla příspěvek,že začnete s malou sadou na mýdlo a za pár týdnů máte laboratoř.Celá já.:-).hrozně mě to chytlo,a tak koumám a koumám a učím se a mučím se nezdary.Ale já na to přijdu!!!Hezké dny!

  3. Dobrý den.
    Co se pamatuji moje stařenka na moravě vařila mýdlo vždy hned po zabíjačce. Mýdlo bylo bílé a bez vůní ale prádlo vonělo neuvěřitelně.
    Líbí se mi tento návod, zajímá mne však jeho pěnivost v automatických pračkách.
    Snad se z pračky nestane: hrnečku vař…a pěna se nebude valit po celé prádelně a dále…..děkuji.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *