Jak jsem se pustil do výroby domácího mýdla

Dostali jsme krásný mejl od pana Martina a rádi bychom se s vámi o něj podělili, protože bude určitě inspirací pro všechny, kdo se chtějí do výroby domácího mýdla pustit.

Text pana Martina zveřejňujeme s jeho souhlasem v původním znění.

Jak jsem se pustil do výroby domácího mýdla

Trošku se stydím, ale více jsem na sebe hrdý. Po dlouhém zvažování jsem se pustil do výroby mýdla a protože vaše stránky mi v tom dost pomohli, rád bych vám na oplátku napsal jak to dopadlo.

Jsem naprosto normální chlap ve středním věku a čistotě svého tělo dávám takovou akorát chlapskou pozornost. Bohužel jsem byl donucený věnovat mýdlům větší pozornost než dotěď a to zejména díky tomu, že mi zničeho nic vyskákaly na hřbetu ruky hnusné, růžové pupínky. Po marných snahách mých i lékařských, se mi vyrážku nepodařilo z ruky dostat. A tak jsem začal pátrat na vlastní pěst. Když jsem zjistil, co kupované mýdlo obsahuje, rozhodl jsem se ho nepoužívat, ale mýt se pouze vodou jsem nechtěl. A tak se ve mě zrodil nápad a pustil jsem se do výroby svého vlastního domácího mýdla. Na Ekokoze jsem si koupil sadu na výrobu mýdla a pustil se do vaření.

Návod na výrobu mýdla

kokosový tuk 565g, palmový tuk 340g, olivový olej 900g, hydroxid sodný 236g, extrakt z grepových jader 1g, destilovaná voda 681g

Vzal jsem hrnec, postavil jsem ho na váhu a odvážil jsem kokosový, palmový a olivový olej. Tuto směs olejů jsem dal na mírný plamen, aby se mi kostky tuku rozpustili.

Do odměrky jsem si nalil destilovanou vodu a začal přisypávat hydroxid sodný, jsou to takové malinké kuličky, dobře se mi s ním pracovalo. Takže sypeme hydroxid a mícháme. Stačí chvilku, za chviliču je rozpuštěný. Reakce hydroxidu s vodou je trochu štiplavá, tak bych asi doporučil páru nedýchat. Docela mě překvapilo, že reakce výrazně zvýšila teplotu vody.

Napustil jsem si hrnec se studenou vodou a odměrku s rozpuštěným hydroxidem jsem vložil do té vody, aby se mi hydroxid ochladil.

Hrnec s rozpuštěnými tuky jsem dal do druhé studené lázně a přidal extrakt z grepových jader. Hodil jsem ho jen tak do hrnce, ale to důrazně neporučuju, protože pak jsem půl hodiny honil kousky nerozpuštěného extraktu. Takže se této chybě vyvarujte a extrakt si nejdříve rozpusťte ve lžičce oleje a až pak ho nalijte do hrnce k rozpuštěným olejům. Pak jsem chodil od jednoho k druhému a měřil teplotu. Až měly oleje i hydroxid 27°C, vzal jsem ponorný mixér a vložil ho do hrnce s rozpuštěnými oleji. Zapl jsem na nejmenší rychlost a pomaličku jsem začal rozpuštěný hydroxid nalévate do hrnce. Ponorným mixérem je dobré důkladně pohybovat, aby se hydroxid v olejích dobře rozpustil. Po chvilce začala hmota tuhnout a krémovatět, míchal jsem pár minut. Když byla hmota tuhá tak, že se na hladině udržela kapka, přestal jsem míchat a hmotu jsem nalil do formy na mýdlo.

Použil jsem dvě, jednu originální formu na mýdlo a druhou takovou krabičku z pevného papíru, kterou jsem vyložil pečícím papírem. Mýdlo jsem vyškrabal do formiček, formy důkladně přikryl pod polštář a deku a dal na parapet odpočívat. Po dobu 24 hodin má být mýdlo uloženo na teplém místě. Druhý den jsem mýdlo z forem vyklopil, což šlo kupodivu perfektně a nařezal si ho na plátky. Velikost jsem volil tak, aby se mi mýdlo dobře drželo v ruce a vyskládal jsem si ho opět na pečící papír na tácek. Mýdla je necelý kilo a půl. Tácek s mýdlem jsem dal nahoru na skříň a teď nastala nejhořší fáze výroby, měsíc čekání. Po čtyřech týdnech jsem vzal jednu kostku vyrobeného mýdla a vyrazil do koupelny.

No a jak to dopadlo? Vyrobit mýdlo se mi podařilo, všechna kupovaná mýdla jsem vyházel a nahradil je pouze tímto. Pění tak akorát a zanechává na kůži příjemný pocit. Pupínky pomaličku ustupují, možná i proto, že jsem přestal používat jeden nejmenovaný krém a vyházel všechna kupovaná mýdla. Jsem spokojený. Martin

Příspěvek byl publikován v rubrice Blog a jeho autorem je Ekokoza. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

6 komentářů u „Jak jsem se pustil do výroby domácího mýdla

  1. Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, dá se palmový a kokosový tuk něčím nahradit? Díky za odpověď 🙂

    • tukům se nevyhnete, ale můžete zkusit třeba čistě olivové mýdlo, byť tedy jeho výroba není úplně pro začátečníky.

  2. Zdravím.
    Recept super.
    Jen si říkám, surovin cca 2 722g , což je víc jak 2 a půl kila a
    mýdla z toho je „necelý kilo a půl.“ ?? Kde udělali soudruzi z NDR chybu???

  3. Chci se zeptat, je ten extrakt opravdu nutný? Nebo mohu použít prostě jen různé oleje, másla a EO? Děkuji 🙂

    • Není nutný, nemusíte ho použít, má tam konzervační úlohu, ale když mýdlo spotřebujete co nejdříve, tedy po měsící zrání ho začnete hned používat, tak ho není třeba.

  4. Pingback: Výroba domácích mýdel | | Dobrá mýdla

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *